Białka w diecie

Białka to podstawowy budulec mięśni – dlatego też tak ważne jest, aby dostarczać je do organizmu w odpowiedniej ilości. Ta z kolei często uzależniona jest od naszego poziomu aktywności fizycznej oraz celu, jaki chcemy osiągnąć. W skrócie – osoby nastawione na budowanie tkanki mięśniowej, powinny dostarczać więcej białka niż pozostałe. U osób aktywnych fizycznie dzienne zapotrzebowanie energetyczne powinno być zaspokajane w 12-15% przez energię z białek. Warto pamiętać, że co najmniej połowa tej ilości musi pochodzić z białka zwierzęcego, czyli mięsa, jaj, ryb oraz mleka i jego przetworów.
Źródłami roślinnymi tego składnika roślinnego w diecie mogą być natomiast rośliny strączkowe tj. soja, fasola lub groch. Struktura znajdującego się w takich produktach białka ma nieco uboższy skład aminokwasów oraz inny poziom witamin, głównie B12. W ostatnich latach bardzo modne stało się opieranie codziennej diety głównie na białkach. Należy jednak pamiętać, że każde niezrównoważone odżywanie może być szkodliwe dla organizmu.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Rola analizy ryzyka w procesie uregulowania stanu prawnego nieruchomości
Analiza ryzyka odgrywa kluczową rolę w uregulowaniu stanu prawnego nieruchomości, ponieważ identyfikuje zagrożenia wpływające na decyzje inwestycyjne. Zrozumienie ryzyk pozwala uniknąć problemów prawnych i finansowych, co jest istotne na konkurencyjnym rynku. Odpowiednia analiza może znacząco wpłyną

Przemysł odzieżowy w Wielkiej Brytanii
W Unii Europejskiej nie brakuje krajów, gdzie przemysł odzieżowy rozwija się prężnie. Jednym z takich państw jest Polska, ale na szczególną uwagę zasługuje także Wielka Brytania. Oto charakterystyka tamtejszego rynku odzieżowego. Wielka Brytania jest potężnym producentem odzieży w Europie. Szacuje s